Skötsel

Ta hand om din markis så håller den längre

För din markis ska hålla sig snygg och fräsch så länge som möjligt, så är det att rekommendera att utföra den lilla del skötsel som markisen mår bra av.

Så här tar du hand om din markis

Rengöring av stommarna

Markisens olika profiler och vikarmar är tillverkade i aluminium. Dessa kan du enkelt rengöra med en trasa, ljummet vatten och ej för starkt diskmedel.

Då får du lätt bort fläckar och annan smuts där konstruktionen blir som ny igen.

Rengöring av markisväv

Oftast är markisen en spinnfärgad akrylduk. Det är en duk som håller emot blekningen bra och är både slitstark och skyddsbehandlad. 

Skölj av markisen med ljummet vatten. Ta sedan lite handdiskmedel på en mjuk borste och skura sedan bort smuts, löv och andra lösa partiklar. Använd inte hårda borstar! Spola sedan av allt diskmedel och se till att du använder rikligt med vatten. Tänk på att rulla in en blöt markis går bra, men på hösten är det bra att låta den torka ordentligen innan man gör det.

Om du har en markiskappa kan den lätt monteras ned och tvättas separat, precis som ovan. På vinterhalvåret, när markisen inte används kan man även vinterförvara kappan inomhus för att skydda den mot kraftig vind och väder då den är som mest utsatt.

 OBS! Använd inte högtryckstvätten och starka rengöringsmedel som innehåller exvis syror och slipmedel! 

Att tänka på…

En terrassmarkis är i grunden ett solskydd och inte ett regnskydd. Något att tänka på är att ha en bra lutning på markisen så att vattnet därför kan rinna av i bra takt så att det inte uppstår regnfickor. Vid kraftigt regn rekommenderas markisen att vara helt inne.

Har du inte motordrivet med vindautomatisering gäller det att ha uppsikt över terassmarkisen då det är den vindkänsligaste produkten i sortimentet. Därför kan ett bra tips vara att enbart veva ut markisen så att du enbart skuggar fönstret och vevar ut den fullt då du väl sitter under den. Ju mindre den är utvevad desto bättre klarar den av vinden! 

Har du en fallarmsmarkis över en balkongdörr tänk på att inte öppna dörren när markisen är utfälld! Lätt hänt att kanten på dörren gör hål i markisduken.

Vårvintersolen är härlig men glöm inte bort att det är även då snöraserna oftast sker. Att lämna din markis ute då kan vara förödande!